Ce înseamnă pentru tine #oLumeImobiliarăMaiBună?

Pentru mine, #oLumeImobiliarăMaiBună înseamnă o piață transparentă, în care agenții imobiliari reprezintă interesele clienților lor și luptă pentru cele mai bune condiții de tranzactionare. Ca atare, în viziunea mea, MLS este o unealtă profesională  pe care agentul imobiliar o folosește zi de zi în profesia lui, în beneficiul clienților lui și bineînțeles pentru mai multe tranzacții.

Ce înseamnă pentru tine MLS – Multiple Listing Service?

MLS pentru mine înseamnă acel loc unde pot găsi toate datele, unde pot avea o viziune exactă asupra pieței cu date transparente de tranzacționare, inclusiv cu date despre proprietățile vândute, ceea ce înseamnă, la sfârșitul zilei, un beneficiu pentru clienții noștri pentru că această transparență se raportează mai departe în experiența lor de tranzacționare și implicit, beneficiul este și al lor.

Cum ajută MLS clienții tăi vânzători?

Pentru clientul meu vănzător MLS înseamnă acea unealtă cu care îi pot oferi informații valoroase. Prima informație valoroasă pe care i-o ofer este informația despre proprietățile tranzacționate. În urma acestora fac o analiză comparativă de piață si el împreună cu mine, facem echipă și știm cum să ne poziționăm  corect în piață. Un al doilea beneficiu pentru vânzător este faptul  că prin mine, ca reprezentant al lui are acces la toată piața. Informațiile sunt transparente, nu sunt multiplicate, ceea ce înseamnă că, la sfârșitul zilei, tot consumatorul și clientul meu are de câștigat.

Cum ajută clienții tăi cumpărătorii?

Cumpărătorii cu siguranță au avantaje. Aș vorbi mai întâi despre clientul cumpărător care alege să lucreze cu mine și atunci acestuia, odată ce m-am angajat, îi fac un portal personalizat în sistem, în așa fel încât el să aibă o imagine în baza mea de date asupra opțiunilor pe care le are în piață.

Cum recomanzi să coopereze agenții imobiliari?

Colaborarea sau cooperarea pot avea multiple valențe: de la forma contractuală neexistentă sau, să îi spunem, la înțelegerea verbală ”gentlemen 's agreement” până la diversele grupuri de colaborare pe whatsapp sau facebook și mai evoluată în sisteme specifice pentru cooperare. Acum, toate aceste forme, din punctul meu de vedere, sunt empirice, pentru că la baza MLS-ului, pe lângă sistemul în sine, stă și un set de reguli și comisiile de dișciplină la care cu toții am agreat că ne supunem acelorași reguli și tot noi ne ținem reponsabili despre respectarea acelorași reguli. Și bineînțeles că atunci când le stabilim împreună și le urmăm împreună inclusiv jocul este mai curat. Vei fi surprins să vezi, într-o colaborare, ce percepție diferită poate să aibă fiecare dintre părți și de acolo se nasc neînțelegeri; nu înseamnă că cineva are dreptate și cineva nu are dreptate ci simplul fapt că plecăm de la experiențe diferite de la cunoștiințe diferite, putem să ajungem să stricăm o relație sau să stricăm o tranzacție doar pentru ca nu plecăm de la aceleași reguli.

Ce înseamnă pentru tine MLS.ro?

MLS.ro pentru mine este un proiect drag și pe care îl aștept de mult timp. De ce? Pentru că el combină un cumul de unelte și resurse pe care mi le doream, plecând de la flexmls baza de date comună pe care o folosesc încă din 2010, continuând cu interfața către public și consumatori unde publicul larg poate să vadă inventarul pe care noi ca agenți care lucrăm în reprezentare excusivă a vânzătorilor îl expunem în piață și nu în ultimul rând chiar și către colaboratorii care nu sunt membri MLS, pentru că doar așa arătând sau conducând prin exemplu, oamenii pot să vadă beneficiile și implicit să aleagă dacă această unealtă este potrivită sau nu pentru ei. Și de aici, beneficiile sunt multiple pentru ei, așa cum spuneam, megând la afilierea sau girul Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România care gestionează comisiile de disciplină (la fel, încă un proiect drag mie în care sunt implicată încă din 2010) și iată cum prin aceste trei puncte, Flexmls, interfața MLS.ro și comisiile de dișciplină coordonate de APAIR s-a închis cercul și de abia aștept să facem bani împreună.

Ce te face să crezi în #oLumeImobiliarăMaiBună?

Suntem mulți și răsfirați și de abia aștept ca bresla noastră și profesioniștii să înțeleagă puterea pe care o putem avea dacă lucrăm împreună; dacă lucrăm împreună în coopeare, dacă lucrăm împreună cu aceleași unelte, dacă lucrăm împreună chiar și în aceasi tranzacție prin cooperare și astfel putem avea #oLumeImobiliarăMaiBună pe care eu mi-o doresc și în care cred că o să se întâmple și pentru noi.