Inainte de toate, fiecare agent imobiliar, fie el REALTOR sau nu, este liber sa lucreze in ce sistem doreste. Daca unul sau mai multi REALTORI folosesc si o alta solutie de cooperare decat cea recomandata de asociatie au tot dreptul sa o faca, insa APAIR nu are nicio legatura cu acele solutii de cooperare, nu poate garanta si urmari ce se intampla acolo.

DAVID GRIGORESCU - PREȘEDINTE ANTERIOR, APAIR

Ca reprezentant al APAIR aleg sa vorbesc despre ce face asociatia si mai putin despre ce fac alti  furnizori de solutii din piata sau alte asociatii. Cred ca APAIR are obligatia sa explice intregul context propus, nu doar sa discute despre o bifa sau despre o idee din ce presupune modelul propus, altfel vom avea dezbateri in care vom pierde din vedere imaginea de ansamblu.

Care este imaginea de ansamblu pe care o propune APAIR?

Dupa cum bine stie toata lumea, APAIR este acea asociatie profesionala care urmareste si propune cel mai perfomant model de a face Real Estate la nivel mondial. Acest model este cel al NAR cu care APAIR are un parteneriat strategic inca de la infiintare. Pentru a pune pe picioare un model sanatos ca acesta, intr-adevar, este nevoie de timp, ani buni de zile si foarte important, este necesara pastrarea directiei si implementarea cat mai corecta a modelului.  

De ce acest model este cel mai bun?

Sunt multe motive, insa unul dintre cele mai importante este acela ca este singurul model care, odata ce este respectat ca la carte, aduce rezultate de exceptie. In SUA, 50% din agentii imobiliari din piata detin o cota de 88-90% din tranzactiile imobiliare. Aceasta performanta nu mai exista in alt model propus nicaieri in lume. In Romania avem o cota de piata de 30%, poate 40%, iar in Europa, in majoritatea tarilor,  agentii au o cota de 30-50% din tranzactii.

Ce presupune acest model NAR?

Acest model, propus si de APAIR din 2009, pleaca de la ideea de a-si „ajuta membrii sai sa devina mai productivi si mai de succes”

Cum poate fi atins acest deziderat?

3 piloni COD ETIC, EDUCAȚIE, MLS

Respectand cei 3 piloni plus celelalte recomandari: 

  1. Codul Etic. Il putem denumi cum vrem: un set de reguli de bun simt, legea REALTORILOR etc. Acest Cod Etic ne ajuta sa ne diferentiem si sa vorbim aceeasi limba, iar in situatia in care un REALTOR incalca aceste reguli se va incerca corectarea comportamentului gresit.
  2. Educatia care ne ajuta sa fim mai buni, sa oferim servicii de reprezentare, astfel sa ne diferentiem si sa ne ajutam clientii. In acest sens, APAIR, in ultimii 10 ani, este principalul furnizor de educatie in directia reprezentarii exclusive, invitand toti agentii care doresc sa invete sa o faca. Incepand din 2021, in calendarul educational APAIR sunt peste 35 de evenimente si vom regasi toate tipurile de cursuri (inclusiv cele internationale predate in limba romana) de care are nevoie un agent imobiliar pentru a invata sa ofere servicii de reprezentare intr-un mod corect.
  3. Multiple Listing Service (MLS) este un concept complex, dedicat cooperarii intre agenti si care la randul sau este format din:
    • Reguli de functionare clare si obiective oferite de catre NAR si asumate de catre utilizatori;
    • Asociatia care reglementeaza si asigura respectarea regulilor dupa manualul de reguli NAR;
    • Soft ce este construit dupa aceleasi reguli NAR. Acest soft, pentru a functiona si pentru a aduce valoare participantilor, este mult mai mult decat un modul de cooperare al unui CRM, el este construit de la zero pe principile MLS si dezvoltat continuu, oferind module performante precum modulul de cooperare, CMA, statistici si date relevante despre piata si multe altele.

Inca din 2009 FlexMLS (actual MLS.ro) este partener APAIR. FlexMLS este o aplicatie software construita pe modelul MLS NAR, este folosita de peste 250.000 de agenti imobiliari la nivel mondial, are cele mai noi tehnologii la baza si investitii enorme, fiind printre cele mai utilizate softuri de MLS din State.

Ce ne lipseste pentru a coopera?

Din mai multe mesaje pare ca avem nevoie de softuri si de recunoasterea lor de catre APAIR. Eu nu cred ca de asta avem nevoie.

In opinia mea, cel mai important lucru este sa avem o masa critica de agenti imobiliari care sa invete sa ofere servicii de reprezentare exclusiva. Cu 100 sau 200 de agenti care stiu sa ofere aceste servicii ca la carte si care mai sunt impartiti si in cateva sisteme, nu vom reusi sa cooperam, indiferent de propunere, soft etc..

Avem MLS.ro care este partener APAIR, separat de APAIR exista mai multe CRM-uri care au module de colaborare/cooperare (Immoflux, MLS.org.ro, REBS, CRM Targu Mures si sigur vor mai aparea si altele), fiecare agent imobiliar are dreptul sa aleaga ce foloseste.

x 3 ori CREȘTERE MLS.ro ÎN 3 ANI

Astazi MLS.ro are o acoperire de 2 sau chiar 3 ori mai mare decat avea acum 3 ani (Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Ramnicu Valcea, Timisoara) si continua sa intre in noi orase (Iasi). Aceasta dezvoltare este strans legata de comunitatile de agenti care se specializeaza in reprezentare exclusiva. Ce vreau sa spun cu asta? Daca intr-un oras exista un singur agent care lucreaza in reprezentare, chiar daca MLS.ro ar fi disponibil, nu ar ajuta la nimic. Pana nu exista o comunitate de minim 10-20 de agenti care sa isi doreasca si sa isi asume ca intra in MLS.ro, nu cred ca se poate pune problema de cooperare eficienta. Dezvoltarea MLS pleaca de la comunitate, asa s-a intamplat si cu comunitatile din Brasov, Timisoara sau Cluj.

Avand in vedere ca APAIR are un calendar cu peste 35 de evenimente dedicate reprezentarii exclusive in 2021, cum ar fi daca toti am incuraja colegii de birou, colegii de breasla sa se instruiasca? Astfel, creste rapid numarul de agenti care inteleg si stiu sa ofere servicii de reprezentare.  

As putea paria ca daca am investi energia consumata in aceste comentarii pentru a recomanda cat mai multor agenti sa se instruiasca, chiar am avea ce sa discutam de cooperare.

Fara cel putin 800/1000 de agenti instruiti in reprezentarea exclusiva, cu orice soft si cu orice efort am face, cooperarea nu va fi eficienta.

Daca la inceput APAIR avea putini agenti care sa creada in acest model si foarte multi contestatari care spuneau ca nu va functiona, astazi APAIR are din ce in ce mai multi membri.

Fara APAIR, adica fara initiatorii APAIR, MLS.ro, fara cei aproximativ 100 de voluntari care au muncit pe branci in ultimii 11 ani si fara membrii care au ales sa creada in acest model, probabil ca azi dezbateam despre cum sa avem mai multe oferte deschise, nu despre reprezentare si cooperare.

De ce APAIR sustine acest model si nu altul?

MLS.ro - singurul MLS certificat de NAR

Foarte simplu, pentru ca este o reteta confirmata. Peste 250.000 de profesionisti folosesc astazi FlexMLS si peste 1 milion au inteles ca este in interesul lor sa respecte cu strictete reteta MLS propusa de NAR, avand, astfel, o singura piata, ceea ce le ofera putere agentilor din sistem, mai multi bani, tranzactii mai rapide si foarte important, SIGURANTA.

Altfel, avem varianta sa nu respectam acest model, ci sa facem o adaptare romaneasca, sa compromitem ultimii 11 ani de munca si sa distrugem sansa de a avea un sistem functional in avantajul breslei.

Ca REALTOR, impreuna cu multi alti colegi de breasla, ne-am antrenat, am invatat, am demonstrat ca acest model functioneaza. De ani de zile, o parte din acesti colegi se implica ca voluntari in APAIR cu scopul de a-i ajuta si pe altii sa invete cum sa ofere servicii de reprezentare.

A fost usor pentru noi? Sigur ca nu, insa am inteles ca lucrurile sanatoase se construiesc in timp, nu pe baza unor emotii, orgolii sau schimband in fiecare an directia. Astazi avem confirmarea ca functioneaza! Si nu ne oprim aici, investim continuu pentru a imbunatati, pentru a creste impreuna ca organizatie si ca breasla!

Acum, ma intreb si eu, de ce sa schimbam acest model care incepe sa functioneze, care ne ofera deja atatea avantaje si pe viitor va oferi valoare intregii bresle?

Decat sa stricam ceea ce s-a realizat in 11 ani in APAIR cu eforturi fabuloase, poate ar fi mai rezonabil ca cei care cred ca varianta este adaptarea acestui model, sa o faca separat de APAIR, fara a pune in pericol tot ceea ce altii au construit si la care au muncit. Iar in timp, daca au avut dreptate, sunt sigur ca vor fi urmati de foarte multi agenti.

DAVID GRIGORESCU - PREȘEDINTE ANTERIOR, APAIR

Personal, am invatat cum sa fac repezentare exclusiva in APAIR de la cativa REALTORI care au inteles sa fie altruisti, sa impartaseasca secretele de business cu alti colegi pentru a creste impreuna. Le sunt recunoscator tuturor si sunt fericit sa vad ca aceasta practica continua.

In lunile ce urmeaza, APAIR impreuna cu MLS.ro vor organiza mai multe cursuri prin care vor explica in detaliu care sunt regulile de cooperare, de ce ne sunt utile aceste reguli, cum functioneaza MLS.ro, care sunt marile oportunitati si cum putem creste impreuna mult mai accelerat. Va propun sa participati, sa adresati intrebari si dupa ce intelegeti propunerea per ansamblu sa decideti daca va alaturati pentru a castiga cu totii impreuna.

Citește și:

Comunicat APAIR - Parteneriat exclusiv